Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları Araştırmasına Katılmak İster misiniz?

Kategori: Haber
Etiketler: ,

Önemli Doğa Alanı (ÖDA) kavramı, hassas ve benzersiz doğal alanları belirlemek üzere kullanılan bir önceliklendirme yaklaşımı. Bunun için başta nesli tehlike altında olan ve/veya kısıtlı bir coğrafi yayılışa sahip canlı türleri olmak üzere bir dizi ekolojik gösterge kullanılıyor.

Önemli Doğa Alanları kriterlerinin ilk tasarımı, Doğa Derneği uzmanlarının da arasında bulunduğu uluslararası bir ekip tarafından 2004 yılında ortaya konmuştu. Dünyadaki ilk ÖDA envanterlerinden biri olan “Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları” kitabı, Doğa Derneği’nin koordinasyonu, pek çok kuruluşun ve bilim insanının katkısıyla 2006 yılında tamamlandı. Sekiz farklı canlı grubu için yapılan bu çalışmada bitkiler, kız böcekleri, kelebekler, iç su balıkları, çift yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler ile ilgili veriler sentezlendi ve sonuç olarak 305 ÖDA tanımlandı Ardından, 2016 yılında Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN), ÖDA yöntemini daha da geliştirerek öncelikli alanların belirlenmesi için uluslararası standart olarak kabul etti.

Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları Güncellemesi Başladı.

Yayınlandığı günden bugüne, Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları envanteri, doğa katliamlarını durdurmak için açılan pek çok davada başvurulan en önemli kaynaklardan biri oldu. Şimdi bu bilgilerin acilen güncellenmesine hem akademik çalışmalar hem de koruma çalışmaları için ihtiyaç var.

Türkiye’nin doğasındaki son 15 yıldaki değişimin ve bunun nedenlerinin analizini yapmak için Önemli Doğa Alanlarını güncelleme çalışmaları başladı. ÖDA envanteri için dokuz canlı grubunda 12 akademisyen ve uzmanla başlayan çalışma 2024 yılının sonunda tamamlanacak. Siz de ÖDA güncelleme için gönüllü olarak bu ekibe katılabilirsiniz.

Önemli Doğa Alanları Gönüllüleri Ne Yapacak?

Gönüllüler, seçtikleri bölgedeki tehditlerin ve koruma çalışmalarının tespiti gibi konularda güncellemelere destek olacak. Türkiye’nin doğasına, farklı bölgelerdeki koruma çalışmalarına ve tehditlere ilgili ve duyarlı iseniz, farklı yerlerdeki yerel savunuculuk gruplarını, yerel ilgi sahiplerini biliyor ya da araştırmak istiyorsanız ÖDA güncelleme çalışmasına gönüllü olarak destek verebilirsiniz.

Bu çalışma çoğunlukla online araştırma ve elde edilen bilgilerin bir güncelleme formuna işlenmesi şeklinde ilerleyecek. Her gönüllü, sorumluluğunu üstlendiği ÖDA’lar ile ilgili araştırma yapacağı için herkes kendi zamanına göre alan seçecek.

Önemli Doğa Alanları Gönüllüsü Nasıl Olunur?

ÖDA güncelleme çalışmasında gönüllü olmak için, linkteki başvuru formunu doldurabilirsiniz. https://forms.gle/uyGhcJZX9VTR2e2D8

Formu doldurup gönüllü olmak isteyenlerle, Kasım ayında online bir buluşma yapılacak. Uzmanlar ve gönüllülerin bir araya geleceği bu buluşmada, gönüllülerin güncelleme çalışmalarında hangi bilgileri araştırması gerektiği paylaşılacak. Gönüllü çalışmalar bu buluşma sonrasında başlayacak.

ÖDA güncelleme çalışması ile ilgili sorularınız için [email protected] adresine yazabilirsiniz.

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak