Doğa Derneği’nin geliştirdiği “Önemli Doğa Alanları” yaklaşımı, Hawaii’de gerçekleşen IUCN Dünya Doğa Koruma Konferansı’nda korunması gereken alanların belirlenmesi için uluslararası standart kabul edildi.
2004 yılında Doğa Derneği uzmanları ve uluslararası bir araştırma ekibi tarafından ortaya konan “Önemli Doğa Alanları” metodolojisi Hawaii’de gerçekleşmekte olan IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Doğa Koruma Konferansı’nda doğa koruma için uluslararası standart olarak kabul edildi. Doğa Derneği, 2006 yılında dünyanın ülkesel ölçekteki ilk “Önemli Doğa Alanı” envanterini Türkiye için yayınlayarak Türkiye’nin bu çalışmayı gerçekleştiren ilk ülke olmasını sağlamıştı. Önemli Doğa Alanları yaklaşımı, küresel ve bölgesel ölçekte koruma önceliğine sahip doğal alanların tanımlanması için kullanılan bir dizi bilimsel kriter içeriyor.
Hawaii’de sürmekte olan Dünya Doğa Koruma Konferansı’nda IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) bir rapor yayınlayarak Önemli Doğa Alanı yöntemini korunması gereken alanların seçilmesinde küresel standart olarak tanımladı. Bu yönde geliştirilen bir metodoloji dünyada ilk defa IUCN ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından küresel standart olarak kabul ediliyor. Önemli Doğa Alanları’na dair kamuya açık küresel veritabanı, Doğa Derneği’nin Türkiye ortağı olduğu BirdLife International tarafından geliştirilecek.
Doğa Derneği’nin bu çalışmasına dernek kurucularından Güven Eken öncülük etmiş, 2004 yılında Önemli Doğa Alanı metodolojisine dair ilk akademik makaleyi 15 farklı uzman ile birlikte kaleme alarak Bioscience adlı bilimsel dergide yayınlamıştı. Doğa Derneği bu yöntemi kullanarak Türkiye’deki 305 Önemli Doğa Alanı’nın belirledi ve bu alanlara dair ayrıntılı bilgileri iki cilt, 1113 sayfalık bir envanter ile 2006 yılında yayınladı.
Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “Hawaii’de gerçekleşmekte olan Dünya Doğa Koruma Konferansı’nda Doğa Derneği’nin ortaya koyduğu Önemli Doğa Alanı yaklaşımının uluslararası standart olarak kabul edilmesi gurur verici. Elbette daha da gurur verici olan, Türkiye ve dünyadaki Önemli Doğa Alanları’nın içindeki insanlar ve tüm canlılarla birlikte uyum içinde yaşaması olurdu. Ne yazık ki hem Türkiye, hem de dünyadaki Önemli Doğa Alanları büyük tehdit altında. Buradaki kadim yaşam biçimleri siliniyor ve canlı türleri azalıyor. Önemli Doğa Alanları’nın bu noktaya gelişi ve küresel standart kabul edilişi şüphesiz ki pek çok kurumun dayanışması sonucunda oldu. Bu, tek başına Doğa Derneği veya bir başka kuruluşun başarısı değil. Bu dayanışmanın yeryüzünün her köşesinin korunması için çoğalarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları Kitabı’nı buradan indirebilirsiniz.
Yangınlardan ülkemizi koruyamadık. Bu gün den sonra ne yapacaksınız?