Küçük Akbaba

kücükakbaba_KadirDabak
Küçük akbabalar korunması için acil önlem alınması gereken canlılar listesinde üst sıralarda yer alıyor. Türkiye, barındırdığı küçük akbabalar ile türün Avrupa’daki en geniş popülasyonlardan birine sahip. Doğa Derneği 2005 yılında başlattığı çalışmalarıyla Beypazarı ve Kirmir Vadisi’nin, küçük akbabaların oldukça büyük bir popülasyonunu barındırdığını belirledi. 2010 yılında, Bulgaristan’daki BirdLife ortağıyla birlikte Beypazarı’ndaki küçük akbaba popülasyonunun ilk envanterini oluşturmak üzere bir proje başlattı. 2010-2011 dönemi arazi çalışması sonunda bölgede 55 çift küçük akbaba bulundu ve bu popülasyonun önemli bir kısmının üreme başarısı izlendi. Son iki yılda ise belirlediğimiz 85’den fazla küçük akbaba çifti ile tüm Balkan nüfusundan daha büyük sayılarla karşılaştık.

Dernek, 2012 yılında Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği ve İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Derneği ortaklığıyla geliştirdiği yol araştırması metodu ile küçük akbabaların yoğunlaştığı diğer illeri tespit etmek üzere çalıştı. Doğa Derneği, 2013 yılında Adana’da başlattığı yırtıcı göç sayımları ile Balkanlar’daki ve Türkiye’nin batısındaki küçük akbaba popülasyonunu ve yıllar içindeki değişimini belirleyerek koruma çalışmalarını daha geniş bir coğrafyaya yaymayı hedefliyor.

Fotoğraf: © Kadir Dabak