Köroğlu Dağları

OBK006-Köroğlu Dağları-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : İzlenmesi Gerekli

Alanın Değişimi    : Aynı (0)

Yüzölçümü : 146330 ha      Yükseklik : 910 m – 2390 m

Boylam        : 31,97ºD           İl(ler)        : Ankara, Bolu

Enlem          : 40,53ºK           İlçe(ler)    : Gerede, Bolu merkez, Dörtdivan, Çamlıdere, Kıbrısçık, Beypazarı, Güdül

Koruma Statüleri : Yaban hayatı geliştirme sahası

 

Alanın Tanımı: ÖDA, Ankara ilinin kuzeyindeki Köroğlu Dağları’nın batı kısmını içine alır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan bu dağ silsilesi; kuzeyde ve doğuda Ankara-Bolu yoluyla batıda ise Beypazarı-Bolu yoluyla sınırlanır. Alanın güney kısmında Kavaklı Dağı yer alır. Kavaklı Dağı’ndan doğan Süvari Çayı, Sakarya Nehri’nin bir kolu olan Kirmir Çayı ile birleşir. Alanın büyük bir kısmı ormanlar ve yaylalarla kaplıdır.

Habitatlar: ÖDA; bodur meşeliklerle kaplı kıraç tepeler, daha yükseklerden ise sarıçam ve karaçam ağırlıklı iğne yapraklı ormanlar, yüksek dağ çayırları ve az miktarda tarım alanından oluşur.

Türler: Köroğlu Dağları ülkemize endemik üç ayrı bitki taksonuna ev sahipliği yapar. Bu türlerinse nesli dünya ölçeğinde tehlike altındadır.

Köroğlu Dağları kuşlar açısından önemli bir bölgedir. Kara akbaba (Aegypius monachus), sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) ve şah kartal (Aquila heliaca) alanda üreyen öncelikli türlerdendir. Kara akbabalar üreme sonrasında yüksek sayılarda görülmektedir.

Kar faresi (Chionomys nivalis) ÖDA kriterini sağlayan bir memeli türüdür. ÖDA aynı zamanda taraklı semender (Triturus karelinii) için önemli bir bölgedir.

Alan Kullanımı: Bölge halkı genel olarak ormancılık, tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle geçimini sağlamaktadır. Alanın yüksek kesimleri yaz aylarında yayla olarak kullanılır. Alanın güney sınırında çok sayıda tavuk üretme çiftliği bulunur. Alanda önemli kış sporları merkezinden Kartalkaya Kayak Merkezi bulunur.

Tehditler: Alan üzerindeki tehditlerin başında yaşlı ağaçların kesimi gelir. Yaşlı çam ağaçlarının korunması ve kesimin akbabaların üreme dönemlerine göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Koruma Çalışmaları: Alanda bilinen bir koruma çalışması bulunmamaktadır.

Yerel İlgi Sahipleri: Ankara Valiliği; Ankara İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Bolu Valiliği; Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Beypazarı Orman İşletme Müdürlüğü; Kıbrısçık Orman İşletme Müdürlüğü; Bolu Orman İşletme Müdürlüğü; Gerede Orman İşletme Müdürlüğü.

 

Bahtiyar Kurt 

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options