Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanları Koruma Konferansı Slovenya’nın Başkenti Lübliyana’da gerçekleşti.

Kategori: Genel, Haber, Kuşlar
Etiketler:


Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanları Koruma Konferansı Slovenya’nın Başkenti Lübliyana’da gerçekleşti.Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı (Town Twinning between Türkiye and EU-II (Twinning for a Green Future) Grant Scheme) kapsamında Doğa Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Köy-Koop İzmir Birliği ve uluslararası ortakları DOPPS/BirdLife Slovenya, Lübliyana Belediyesi, Lübliyana Kentsel Bölge Kalkınma Ajansı ile birlikte kuraklığa karşı önlemler geliştirmek ve sulak alanların korunması için 4-7 Eylül 2024 tarihler arasında Slovenya’nın başkenti Lübliyana’da Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanları Koruma Konferansı’nda bir araya geldi. 

Konferansın ilk günü Lübliyana’daki kuraklıkla mücadele, sulak alanların önemi ve sulak alanları korumada ulusal zorluklar, kentsel kuraklık ve kuraklıktan kaçınmak için hayvancılığa uygun mahsul denemeleri çalışmaları üzerinde duruldu. Buluşmanın ikinci günü ise Lübliyana Bataklıkları Milli Parkı ziyaret edildi.

Lübliyana Bataklıkları Milli Parkı’nın bir parçası olan ve Lübliyana’nın güneydoğusunda yer alan bir doğa rezerv alanı; Iški Morost ziyaret edildi. Hem biyoçeşitlilik değerleri hem de ekosistem hizmetleri açısından önemli olan alana yönelik DOPPS/BirdLife Slovenya’nın ıslak çayır habitatlarını koruma ve bu habitatlardaki kuş koruma çalışmaları paylaşıldı. Alanda ak kuyruklu kartal Haliaeetus albicilla, çayır taşkuşu Saxicola rubetra, kır kırlangıcı Hirundo rustica, arı şahini Pernis apivorus, kuzgun Corvus corax, şahin Buteo buteo, saka Carduelis carduelis, karatavuk Turdus merula ve alakarga Garrulus glandarius gibi kuş türleri gözlemlendi. Bu alanda ayrıca  ayı Ursus arctos, kurt Canis lupus, karaca Capreolus capreolus ve yaban tavşanı Lepus europaeus gibi memeli yaban hayvanları da bulunuyor.

Katılımcılar DOPPS uzmanlarının bıldırcın kılavuzu, kızkuşu ve kervançulluğu koruma çalışmalarını ve ıslak çayır habitatlarını yönetme çabalarını dinliyor.

Katılımcılar DOPPS uzmanlarının bıldırcın kılavuzu, kızkuşu ve kervançulluğu koruma çalışmalarını ve ıslak çayır habitatlarını yönetme çabalarını dinliyor.

Ardından yine milli park sınırlarında bulunan ve Iški Morost doğa rezerv alanına yakın, Draga pri Igu bölgesinde bulunan bir doğa eğitim yolu ziyaret edildi. Orman ekosistemi içerisinde, yapay sulak alanlar ve çeşitli doğal habitatları içeren bu bölgede katılımcılar ekosistemlerin korunması konusunda bilgi edinme fırsatını buldular. Bu alanda kuğu Cygnus olor, delice doğan Falco subbuteo, yeşilbaş Anas platyrhynchos, sakarmeke Fulica atra, bahri Podiceps cristatus, gri balıkçıl Ardea cinerea, kır kırlangıcı Hirundo rustica, kum kırlangıcı Riparia riparia, kuzgun Corvus corax gibi kuş türleri kayıt altına alındı.

Draga pri Igu’da bir kuğu ailesi.

Draga pri Igu’da bir kuğu ailesi.

 

Türkiye’deki proje ortakları; Doğa Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Köy-Koop İzmir Birliği.

Türkiye’deki proje ortakları; Doğa Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Köy-Koop İzmir Birliği.

Proje; İzmir ve Lübliyana’nın kuraklığın olumsuz etkilerine karşı adaptasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı, kuraklığa karşı yerel, bölgesel ve sektör bazlı stratejiler ve gelecek projeksiyonları oluşturmayı, Sulak Alanların Korunması ve Kuraklık Eylem Planı oluşturmak açısından iki şehir arasında somut ve sürdürülebilir bir ağ geliştirmeyi, Gediz Deltası ve sulak alanların önemini tanıtmayı ve çiftçilerin, halkın, öğrencilerin bu konularda bilgi düzeyini artırmayı hedefliyor. 

Proje ortakları İzmir ve Lübliyana arasında kuraklık, kuraklıkla ilgili sorunlar ve sulak alanların önemi konusunda diyaloğun geliştirilmesi, kapasitenin artırılması ve her iki şehir için bilgi alışverişi yoluyla ortak ve sürdürülebilir bir zemin oluşturmak için çalışmalarına devam edecek.

Bu yayın Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. İçeriği yalnızca Doğa Derneği sorumluluğundadır ve her zaman Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmaz.

Ayrıntılı Bilgi ve İletişim İçin: 

Burçin Yaraşlı, Doğa Derneği Sulak Alanlar Uzmanı

[email protected] 0 549 718 58 76

 

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options