EGE032-Altıntaş Ovası-Önemli Doğa Alanları Kitabı
Koruma Önceliği : Korumaya Bağımlı
Alanın Değişimi : Gerileme (-1)
Yüzölçümü : 19584 ha Yükseklik : 970 m – 1698 m
Boylam : 30,06ºD İl(ler) : Kütahya
Enlem : 39,21ºK İlçe(ler) : Kütahya merkez, Aslanapa, Altıntaş
Koruma Statüleri : Yaban hayatı geliştirme sahası
Alanın Tanımı: Kütahya’nın güneyinde kalan Altıntaş Ovası geniş tarım alanlarının bulunduğu bir ÖDA’dır. Alanda genel olarak kuru tarım yapılmaktadır.
Habitatlar : Alan, genel olarak kuru tarım alanlarıyla kaplıdır. Bazı bölgeler düzenli olarak nadasa bırakılır. Alanın çeşitli yerlerinde taban suyu yüzeye ulaşmakta ve küçük ıslak çayırlar oluşmaktadır. ÖDA’nın kuzeyi alçak tepelik özelliğinde olup çalı ve ardıç türleriyle kaplıdır.
Türler: Altıntaş Ovası toy kuşlarının (Otis tarda) Ege Bölgesi’ndeki son üreme alanıdır. Nadasa bırakılan alanların genişliği, bölge halkının toy kuşlarını yakından tanıması ve koruması türün alanda bugüne kadar barınabilmesini sağlamıştır.
Alan Kullanımı: Tarım alandaki en yaygın kullanım şeklidir. Sık olmamakla birlikte Altıntaş Ovası kuş gözlemcilerinin ziyaret ettiği bir alandır.
Tehditler: Alanda derin su kanalları kazılması sonucunda yeraltı suları çekilmiş ve yaban hayvanlarının kullanabileceği su kaynakları azalmıştır. Yoğunlaşan tarım faaliyetlerden toy popülasyonu olumsuz yönde etkilenmektedir ve son yıllarda türün sayısında azalma görülmüştür.
Koruma Çalışmaları: İbrahim Aksaz ve ailesi önderliğinde uzun yıllar yapılan koruma çalışmaları tüm Türkiye için bir örnek teşkil etmektedir. İbrahim Aksaz ve Kuş Araştırmaları Derneği alanda izleme ve koruma çalışmaları gerçekleştirmiştir.
İbrahim Aksaz’ın vefatından sonra da ailesi İbrahim Aksaz Yaban Hayatını Koruma Derneği çatısı altında alandaki koruma çalışmalarını sürdürmektedir.
Yerel İlgi Sahipleri: Kütahya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Kütahya İl Tarım Müdürlüğü; Altıntaş Kaymakamlığı; İbrahim Aksaz Yaban Hayatını Koruma Derneği.
Bahtiyar Kurt