ORT005-Çavuşçu Gölü-Önemli Doğa Alanları Kitabı
Koruma Önceliği : İzlenmesi Gerekli
Alanın Değişimi : Aynı (0)
Yüzölçümü : 3123 ha Yükseklik : 1020 m – 1110 m
Boylam : 31,88ºD İl(ler) : Konya
Enlem : 38,35ºK İlçe(ler) : Ilgın
Koruma Statüleri : Yok
Alanın Tanımı: Konya – Ilgın ilçesinin hemen kuzeyinde yer alan bir tatlı su gölüdür. Yaklaşık 40 yıl önce kuzey ve güneyde seddelerle çevrilerek baraj gölüne dönüştürülmüştür. Battal ve Çebişli dereleriyle beslenir. Kıyılarında az miktarda sazlık alan bulunur ve çevresindeki tarım alanlarının sulaması için kullanılmaktadır. Alan aynı zamanda su ürünleri açısından önemlidir. Gölün etrafında tarım alanları, meyve bahçeleri, meralar ve bir taş ocağı bulunur.
Habitatlar: Çavuşçu Gölü, 1960’lı yılların sonlarında DSİ tarafından bir baraj gölüne çevrilmiştir ve ÖDA’nın üçte birini göl aynası oluşturur. Geri kalan bölgelerde İç Anadolu Bölgesi’ne özgü ova bozkırı ve tarım alanları bulunur.
Türler: Alanda bıyıklı kamışçın (Acrocephalus melanopogon), bıyıklı sumru (Chlidonias hybrida), kara sumru (Chlidonias niger), sumru (Sterna hirundo) ve leylek (Cicconia cicconia) üremektedir. Gölde Macar ördeği (Netta rufina) ve boz kaz (Anser anser) başta olmak üzere çok sayıda su kuşu kışlar.
Çavuşçu Gölü, Orta Anadolu’ya endemik balıklar açısından büyük önem taşır. Gölü dünya ölçeğinde önemli yapan balık türleri arasında bölgeye endemik Aphanius villwocki ve Cobitis (Bicanestrinia) turcica ile nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Pseudophoxinus anatolicus bulunur.
Alan Kullanımı: Civar köyler gölde balıkçılık yaparak geçimini sağlar. Alanda kuru ve sulu tarım ve ayrıca meyvecilik yapılır.
Tehditler: Alan üzerindeki tehditler yeterince bilinmemektedir.
Koruma Çalışmaları: Alanda bilinen bir koruma çalışması yoktur.
Yerel İlgi Sahipleri: Konya Valiliği; Devlet Su İşleri; Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü; ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu.
Burcu Meltem Arık