Dünya güneşin etrafında turunu tamamladı. Bu yıl öncekilerden farklıydı. Dünyada doğanın, iklimin, biyolojik çeşitliliğin ve yaşamın herkesin gündemi olduğu yeni bir dönem başladı. Doğanın hak mücadelesinde artık daha sesli ve daha güçlüyüz.
Doğanın sevinç kaynakları bu yıl da ilham dağıtmaya devam etti. Yanan ormanlardan ilk filizler fışkırdı. Milyonlarca göçmen kuş RES’lere, avcılara ve onlarca tehdide rağmen göç yolculuğuna umutla devam etti. Çocuklar her gün yeni bir oyunun peşine düştü. Sanatçılar yeni kavramların peşinde, sanatı yeniden doğurmanın eşiğinde.
Tuz Gölü’ndeki flamingolar bu sene kurtuldu. Büyük çabalarla göle getirilen su sayesinde, binlerce yavru şimdi kanat çırpıyor. Anadolu’nun farklı yerlerinde yeni yaşamını deneyimliyor.
2022 yılında en çok konuşulan ağaç zeytin oldu. Zeytinlikleri madene açan yönetmeliğe karşı sivil toplum bir aradaydı. Davalar açtık, kampanyalar yürüttük. Zeytinler yine kazandı. Seferihisar Doğa Okulu’nun da bulunduğu Orhanlı Vadisi’ni zehirleyecek olan üç JES ruhsatını iptal ettirmeyi başardık. Bu sezon zeytinlerin bereketi bir başka.
Anadolu’da bu yıl da pek çok sulak alan, Devlet Su İşleri’nin eskimiş yanlış su politikaları sonucunda kuraklık yaşadı. Manisa’daki Göl Marmara, en büyük kayıp yaşayan göl oldu. Gölü geri getirmek için başlattığımız kampanya büyüyor. Resmi başvurular ve davalarla gölü savunmaya devam ediyoruz. Gediz Deltası’na Sadakat, demeye bu yıl da devam ettik. Deltanın her karışının kuşlar için önemini raporladık. Deltadaki okullarda 487 öğrenci ve 30 öğretmenle kuş gözlemciliği çalışmalarına başladık.
11 Önemli Doğa Alanı’nı yerel ortaklarımızla birlikte savunduk ve çeşitli koruma çalışmaları gerçekleştirdik. Altı dava açtık, iki davaya müdahil olduk. Ankara, Mersin ve Adana’da 248 elektrik direğini izole ettirdik. Böylece özellikle küçük akbaba ve leyleklerin ölümlerine engel olduk.
Sosyal medya paylaşımlarımızla 2 milyondan fazla kullanıcıya ulaştık. 57 uzmanın katıldığı 44 Podcast yayını yaptık. Sürüngenlerden masallara, yörüklerden serçelere çeşitli konuları kayıt altına aldık. Bu yıl 273 yeni gönüllümüz oldu. Çalışmalarımız gönüllülerimiz ve diğer destekçilerimizle birlikte gerçekleşti.
Doğa Derneği’nin bir doğa koruma projesi olan Yavaş Dükkan, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemleri destekleyen üretimler için çalışmaya devam etti. 15 Önemli Doğa Alanı ve 4 Kadim Üretim Havzası’nda örnek uygulamaları olan 81 üretici aileye destek oldu. Bir yandan da kaynağını bildiğimiz doğayı yok etmeyen gıdalara erişim imkanı sağladı.
Sanatın doğayı koruyabileceğine olan inancımızla aramıza katılan Gökçe Sümerkan bir sergi açtı. Küratörlüğünü Özcan Yüksek’in yaptığı, Doğanın Özü isimli resim sergisi İzmir’de gerçekleşti. Doğa Derneği ve Seferihisar Doğa Okulu’ndaki çizimler ilk kez bir sergide bir aradaydı.
Bir Anadolu dileğimiz var. Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin…
Yeni yılda da tüm varlıkların var olma hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Doğanın bize öğrettiği gibi. Umutla!
Doğa Aşkına.
*Doğanın haklarını savunma çalışmalarımız için az çok demeden verdiğiniz her türlü desteğe teşekkür ederiz. 2023 yılında da destek olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yapılmamış