Doğa Korumaya Giriş Yamaklık Okulu

Kategori: Genel, Haber
Etiketler: , , ,

Doğa Korumaya Giriş Yamaklık Okulu’nda doğanın döngülerini, parçası olduğumuz yerkürenin milyarlarca yıl içerisindeki değişimini konuşmak için Seferihisar Doğa Okulu’nda buluşuyoruz. Anadolu’nun üç farklı biyo-coğrafyası içinde yaşayan canlı türleri ve kadim kültürleri tanıyıp dünyanın farklı yerlerindeki doğa koruma çalışmalarını değerlendirerek bizlerin neler yapabileceğini tartışacağız.Doğal alanların korunmasında uluslararası ölçütler olan Önemli Doğa Alanları (ÖDA) gibi yaklaşımları ve nesli tehlike altında olan türleri içeren Kırmızı Liste için türlerin nasıl değerlendirildiğini inceleyeceğiz.

Aramıza katılır mısın?

Birinci Gün, 31 Ağustos

Doğanın Korunmasına Gerek Olmayan Bir Dünya Üzerine

Doğa Korumaya Giriş Yamaklık Okulu’nda saat 9:30’da Doğa Okulu’nda bir araya geliyoruz. Kahvaltı ve tanışmanın ardından buluşmamızın bu ilk gününde geçmiş zamanlarda ve şu anda doğanın korunmasına gerek olmayan bir yaşam süren insan topluluklarını tanıyacağız. Doğa korumanın insanın kendini diğer varlıklardan ayırmadığı koşullarda, hayatın olağan bir parçası olarak yaşandığı toplumları anlamaya çalışacağız. Ardından, modern doğa koruma akımlarının ortaya çıkışı ve bugüne evrimini tartışacağız. Doğa kültürünün içinde yaşanan doğa koruma ve günümüzün doğa koruma anlayışları arasındaki farkları inceleyeceğiz.

İkinci Gün, 1 Eylül

Doğa Korumanın Konuları

Buluşmamızın ikinci gününde, doğanın tanımını atomun çekirdeğinden, evrenin sonsuzluğuna kadar uzanan bir düşünce ile yaparak, doğa korumanın konularını konuşacağız. Doğanın yalnızca yeryüzüne hapsedilmediği, nesneler kadar, tüm nesneler arasındaki ilişkileri de kapsadığı doğa kültürü içinde, iyiliğe dayalı ilişkilerin, biyo-coğrafyanın, iklimin, hava, su ve toprağın, ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin anlamlarını öğreneceğiz.

Ardından, doğa korumada kullanılmaya başlanan evrensel önceliklendirme araçlarını tartışacağız. Halk tabanlı koruma, kırmızı listeler, Önemli Doğa Alanları (ÖDA), kadim üretim havzaları gibi temel kavramları konuşacağız. Bu kavramların, resmi koruma çalışmalarına nasıl yön verdiğini örneklerle değerlendireceğiz ve uygulamalarını gerçekleştireceğiz.

Üçüncü Gün, 2 Eylül

Doğa Korumanın Yöntemleri

Okulumuzun üçüncü günü, doğa korumanın yöntemlerini, günümüzde doğa korumanın farklı yollarını gerçekleştiren kişilerin paylaşımlarıyla deneyimleyeceğiz. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Citta Slow modeli ve doğa korumayla ilişkisini anlatacağı bu günde, doğa kültürü uygulamalarından hukuki mücadeleye ve aktivizme kadar uzanan geniş bir yelpazede doğa korumanın yöntemlerini uygulayarak öğreneceğiz. Sosyal medyanın doğa korumada nasıl kullanılabileceğini tartışacağız. Tüm bu yöntemleri içeren Alakır Nehri Kardeşliği’nin deneyimlerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Katılım koşulları:

– Kursumuzdaki eğitim faaliyetleri ücretsizdir. Kursta görev alan anlatıcı ve yönlendiriciler bu faaliyetlerden hiçbir maddi gelir elde etmemektedir. Kursa katılanlar Doğa Okulu’na yaptıkları ödeme ile bu faaliyetin gerçekleşmesi için kullanılan sarf malzeme ile lojistik ve organizasyon giderlerine ortak olmaktadır.

– Katılımcıların günlük yemek ve malzeme masraflarına ortak olmalarını bekliyoruz. Doğa Okulu’nda sekiz öğünü birlikte geçireceğimiz bu kurs günlerinde bir kişinin, bir öğünlük yemek, lojistik, malzeme ve temizlik masrafı 20 TL. Yemek masrafını (öğün başı 10 TL) doğrudan köydeki yemeği hazırlayan mutfak sahibine vereceğiz. Ayrıca kırtasiye masrafları ve organizasyon giderleri için kişi başı 50 TL giderimiz olacak.

– Kursa anlatıcı olarak katılacak kişilerin yol ve konaklama masrafları içinse kişi başı 30 TL’lik bir katkıda bulunmamız gerekiyor. Sonuç olarak bu kursa katılan her bir katılımcının toplam 240 TL harcama yapması gerekiyor.

(Doğa Okulu’nun yamaklık okulları 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz, 7-15 yaş aralığı için yarı ücretli, 16 yaş ve sonrası için de tam ücretlidir.)

– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu araştırma binasının salonunda, mütevazi koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızda gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma şansımız da var.

– Doğa Okulu’nun usta çırak kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama vb. işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.

– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri kayıt sırasında talep edebilirsiniz.

-Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) vÇalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve iletişim: 05076668676 – [email protected]

1 Comments for : Doğa Korumaya Giriş Yamaklık Okulu
    • Mine Onal
    • 15 Ekim 2018
    Cevapla

    Merhabalar. Ben ODTÜ Fen Bilimleri Eğitimi Yüksek Lisans öğrencisiyim. Gelecek yıl yapılacak eğitimde beni haberdar eder misiniz?

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options