Sağlıklı bir gezegende yaşamak bütün canlıların hakkı!
Bir milyondan fazla canlı türünün nesli tehlike altında. İklim krizi artık hepimizin yaşamını tehdit ediyor. Bütün dünyayı etkileyen bir salgının hayatlarımız üzerindeki etkileriyle birlikte yaşamayı öğrenmeye çalışıyoruz. Kabul etsek de etmesek de, bütün bu yok oluşun arkasında tercihlerimiz ve yaşam şeklimiz yatıyor.
Gezegenimiz, milyarlarca canlıyla birlikte uyum içerisinde yaşadığımız yuvamız. Dünya, bir parçası olduğumuz doğanın şu ana kadar keşfedebildiğimiz tek yaşam kaynağı. Yapılan araştırmalar açıkça gösteriyor ki, gezegenimiz olan dünya, yuvamız, büyük bir yok oluşun eşiğine doğru sürükleniyor.
Oysa, sağlıklı bir ekosistem içerisinde yaşamak, kuşların, balıkların, ağaçların, insanların kısacası hepimizin en temel hakkı. İşte bu nedenle Birleşmiş Milletler’in yeni bir doğa hakkını, evrensel hak olarak tanımasını istiyoruz: Bütün canlıların sağlıklı bir ekosistem içerisinde yaşama hakkı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. Maddesi’ne göre: “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” Yani aslında hepimiz, yasal olarak da doğamızı korumakla, ona zarar vermeden yaşamakla yükümlüyüz.
Sağlıklı bir ekosistemde yaşama hakkı, aralarında Türkiye’nin de olduğu 100’den fazla devlet tarafından zaten anayasal ya da hukuksal olarak tanınıyor. Fakat bu yeterli değil. Çünkü yuvamız olan dünyamızın, doğamızın korunması için siyasal sınırların ötesinde hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Sağlıklı bir ekosistemde yaşama hakkının, Birleşmiş Milletler tarafından “insan hakkı” olarak tanımlanması şart. Tıpkı kuşlar gibi sınırların ötesine geçmek, yeryüzünün bütün canlılarıyla birlikte, dünyamızı korumak için.
Yüz binlerce insan, haklarını insan dilinde savunamayan tüm canlılar için adil, yaşanabilir bir dünya istiyor! #HakParçalanmazBütündür diyerek sağlıklı bir ekosistem içerisinde yaşama hakkının bütün canlılar için en temel hak olarak tanımlanmasını istiyoruz.
Bunun için Birleşmiş Milletler’den:
- Sağlıklı bir doğal çevre hakkını, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ve 2020 Eylül ortasında düzenlenecek Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi’nde acil bir konu olarak dahil etmek için oylama yapılmasını,
- Nihayetinde sağlıklı bir çevre hakkının İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne dahil edilmesini talep ediyoruz.
Yaşam haklarını bizim dilimizde savunamayan tüm varlıkların sesi olmak için kampanyamızı dogadernegi.org üzerinden imzalayarak, bütün canlıların sağlıklı bir ekosistemde yaşama hakkının, evrensel bir hak olarak tanımlanmasına destek olabilirsin.
Destek olmak istiyorum.