Manisa’nın Marmara Gölü Önemli Doğa Alanı kurutuluyor. Devlet Su İşleri, göle akması gereken Gördes Çayı üzerine bir baraj inşa ederek suyu kesmişti. Temmuz ayında İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, göldeki kuşlar için göle su verilmesini DSİ’den talep etmişti; ancak bu talebi kabul edilmedi.
Marmara Gölü’nü kurtarmak için bir başka seçenek de Ahmetli Regülatörü’nden göle su vermek. Ancak DSİ “maliyetli” olduğunu gerekçe göstererek bu regülatörü çalıştırmıyor ve gölü kurutuyor. Oysa Marmara Gölü, Sulak Alanların Koruma Yönetmeliği’ne göre koruma altında.
Marmara Gölü’nün yaşamasını ve hakkı olan suyun geri verilmesini talep ediyoruz!
CİMER üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı’na bu talebi, aşağıda hazırladığımız örnek dilekçeyi kullanarak iletebilirsiniz.
Örnek CİMER Dilekçesi:
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Manisa sınırları içerisinde bulunan Marmara Gölü’nün neredeyse tamamı kurumuş durumdadır. Bu göl bir Önemli Doğa Alanı’dır. Nesli tehlike altında olan kuş türleri ve iki endemik balık türü bu gölde yaşamaktadır. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu yaşamaktadır. Göl, Ulusal Sulak Alan vasfında olup Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğine göre korunmalıdır.
Gölün etrafı tarım alanlarıyla çevrilidir ve göl çekildikçe göl tabanı sürülerek taban suyunu kullanan tarım ürünleri ekilmiş ve sulak alan yeni tarım alanlarına dönüştürülmüştür.
Gölün su kaynaklarından biri olan Gördes Barajı’ndan su verilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Devlet Su İşleri’ne Temmuz ayında bir başvuru yapılmıştır ancak DSİ başvuruyu kabul etmeyip suyu göle vermemiştir.
Göle su verilebilecek üç besleme kanalı daha bulunmaktadır. Bunlar Kumçayı, Adala ve Marmara Gölü besleme kanallarıdır. Kumçayı ve Adala kanalları aktif olarak çalışmasına rağmen göle su ulaşmamakta, kanaldaki sular yol boyunca tarım için çekilmektedir. Marmara Gölü besleme kanalı ise Ahmetli Regülatörünün çalıştırılmaması nedeniyle aktif değildir. DSİ “maliyetli” olmasını gerekçe göstererek Ahmetli Regülatörünü kapatmış ve buradan göle su vermeyi durdurmuştur.
Marmara Gölü’nün tekrar su seviyesine kavuşması ve buradaki sulak alan ekosisteminin sağlanması için Ahmetli Regülatöründen ivedilikle su verilmesini, sulu tarım uygulamalarından vazgeçilmesini ve gölün su seviyesinin takip edilmesini arz ederim.
Dilekçe Manisa ili Salihli ilçesi şeklinde başlasa daha doğru olabilir.
İnsan ve doğayı katletmeyi bırakmalı ve el birliği ile çocuklarımızın geleceğini kurtarmalıyız.
Kişiler üzerinden yürütülen menfaat politikası kalıcı yok edişlere neden oluyor. Bunu görmeli ve insan, doğa, hayvan demeli, sonuna kadar mücadele etmeliyiz.
Marmara Gölü yok olmasın
Gelecekte su kıtlığı yaşanacak ve hatta günümüzde bile yaşanmakta olan bir dünyada su kaynaklarımızı kurutmak nasıl bir cehalettir sorarım..
Ben Gölmarmara da doğmuş büyümüş yaşayan birisiyim, bir kaç gün önce yolum Gölün bulunduğu alana düştü ve gördüğüm manzara içler acısıydı, Çocukluğumda yolculuk sırasında geçmeyi en sevdiğim yer olan yolda şu an toprak ve ot dışında hiçbir şey yoktu ve çok üzüldüm. Eski haline gelmesini ve eskisi gibi yine canlıların yaşanmasını istiyorum. Bunun için lütfen gereken neyse yapılsın. İklimi de çok etkiliyor Gölün kurutulması.
doğa yok olmasin lütfen daha geç olmadan bir çare bulun.
Marmara Gölü yok olmamalı
Marmara Gölü Yok Olmasın!