Sefehisar Doğa Okulu’nda zeytini zeytin ağacının gözünden tanıyacağız. Zeytin uygarlığının taşıyıcısı olan zeytinyağını iyi, temiz, adil üretmenin sırlarını ve yöntemlerini yaşayarak öğreneceğiz.
Aramıza katılır mısınız?
Program
1.Gün: 3 Ocak 2025 – Cuma
Zeytinin Okulu’nun ilk günü, İzmir Seferihisar’da bulunan Doğa Okulu’nda saat 17:00’da bir araya geliyoruz. Akşam yemeğini yedikten sonra konaklama noktalarına geçiyoruz.
2.Gün: 4 Ocak 2025 – Cumartesi
ZEYTİNİN DOĞASI, DOĞANIN ZEYTİNİ
Zeytinin Okulu’nun ikinci gününde sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra Doğa Okulu’nda tanışma ve sohbetimizin arkasından buluşmamızın özü zeytini kendi doğasında keşfedeceğiz. Güven Eken’le birlikte “Zeytin Ağacının Ekolojisi” konulu uzun bir yürüyüşe çıkacağız.
“Zeytin nedir, nasıl yeşerir, nasıl bir coğrafyada yaşar, neden daha nemli yerlerde değil de Akdeniz ikliminde yetişir, nasıl büyür?” gibi soruların cevabını arayacak, Seferihisar’ın zeytin ormanlarında yürüyerek zeytini zeytin ağacının gözünden tanıyacağız.
Yürüyüşte aynı zamanda Şafak Arslan “Zeytin Ormanları ve Biyoçeşitlilik” konulu bir sunum yapacak.
ZEYTİN VE İNSANIN ORTAK TARİHİ
Öğlen yemeğinden sonra zeytin uygarlığı üzerine bir dizi paylaşım olacak. Dr. Ahmet Uhri ile “Ege’nin Doğurduğu Zeytin Uygarlığı” konulu uzun bir sohbet gerçekleştireceğiz.
ANADOLU ZEYTİN UYGARLIĞI
Bu bölümün ardından Itri Levent Erkol “Anadolu Zeytinleri” ve Raziye İçtepe “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Olarak Anadolu’daki Geleneksel Zeytincilik Kültürü” adlı sunumlar yapacak.
ZEYTİNYAĞI KÜLTÜRÜ’NE İLK ADIM
Akşam yemeğinin ardından Gürsel Tonbul ile “İyi, Temiz ve Adil Zeytinyağı” üzerine sohbet edeceğiz ve ertesin gün buluşmak üzere ayrılacağız.
3.Gün: 5 Ocak 2025 – Pazar
DOĞADAN SOFRAYA ZEYTİNYAĞI
Zeytinin Okulu’nun son gününde İzmir’in Orhanlı Vadisi’nin kadim zeytinyağı kültürünü zeytin hasat ederken konuşacağız. Zeytin nasıl toplanır, kızılkuru, yağlık zeytin, hurma gibi terimleri Galip Ener eşliğinde tanıyacağız.
Hep birlikte topladığımız zeytinleri daha sonra Sevilma yağlarının üretildiği Ercan Baba Zeytinyağı Fabrikası’na götürüp sıkacağız. Yağhanede zeytinlerin tanelerinin yağa dönüşüm sürecinin tüm püf noktalarını keşfedeceğiz. Taze sıkılmış yağların ve farklı yağların tadımını yapacağız.
Zeytinyağının soframızdaki yeri ve mutfak kültürü hakkında usta aşçı Ahmet Güzelyağdöken ile “Zeytinyağlılar Mutfağı” üzerine sohbet edeceğiz ve küçük bir yemek atölyesine katılacağız.
BİR SANAT ESERİ OLARAK ZEYTİN
Yemeğin ardından zeytinin sanatı ve sanatçıyı nasıl etkilediğini Ressam Gökçe Sümerkan ile “Bir Resim Olarak Zeytin Ağacı” sohbetinde konuşacağız ve bu kurs boyunca içimizde yeşeren zeytinin resmini çizeceğiz.
Zeytinin Okulu boyunca elde ettiğimiz deneyim ve bilgileri değerlendirdikten sonra vedalaşacağız.
Katılım koşulları:
– Kursumuzdaki eğitim faaliyeti için belirlenen ücretler, kurs öncesinde ve sırasında yapılan sarf giderlerin katılımcı sayısına eşit olarak bölünmesiyle belirlenmektedir. Zeytinin Okulu’na katılacak olan her bir katılımcının kurs kapsamında yapılan harcamalar için 10.000 TL ödeme yapması gerekiyor. (Katılım ücreti; yemek masrafını, kurs sırasında kullanacağımız malzemelerin masrafını, kursa katılacak anlatıcıların yol masraflarını, kurs öncesinde ve sırasında gerçekleştirilen ısınma, temizlik ve lojistik giderleri karşılayacak ayrıca doğa koruma ve doğa kültürü çalışmalarına destek olacaktır.)
– Doğa Okulu’nun kursları 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz, 7-15 yaş aralığı için yarı ücretli, 16 yaş ve sonrası için de tam ücretlidir.
– Ücretsiz olan konaklama Doğa Okulu Araştırma Binası’nın salonunda, diğer katılımcılarla birlikte mütevazı koşullarda, kendi mat ve uyku tulumlarınızla gerçekleşecek. Havanın uygun olması halinde çadır kurma imkanı da bulunuyor. Ayrıca Doğa Okulu’na yürüme mesafesinde olan Orhanlı Büyülü Vadi Butik otelde de kendi imkanlarınızla konaklayabilirsiniz.
– Doğa Okulu’nun kursları sabit anlatımlar içermemekte. Kurslarımızda sohbete, birlikte üretmeye ve düşünmeye dayalı bir yol izliyoruz. Katılımcılarımızın öğrenme faaliyeti esnasında oluşan her türlü temizlik, düzenleme, bulaşık yıkama ve benzeri işlere gönüllü olarak el vermeleri, imece ve paylaşıma dahil olmaları okulumuzun düşünme ve çalışma biçiminin temel özelliklerinden biri.
– Kurs yerine ulaşımı katılımcıların kendi imkanlarıyla karşılamasını bekliyoruz. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgileri katılımınızın kesinleşmesinin ardından paylaşacağız.
– Doğa Okulu’nun kurslarına katılmadan evvel internet sitemizdeki Öz (Değerlerimiz) ve Çalışma Biçimi adlı bölümleri okumanızı tavsiye ediyoruz.
– Zeytinin Okulu etkinliğine katılım sürecini başlatmak için linkte yer alan katılım formunu doldurmanız gerekmektedir.
Katılım formu: https://forms.gle/iV4oRJVk8PNV7vsM9
Ayrıntılı bilgi ve katılım için:
Filiz Yalınkılıç Bozoklar– 0535 677 74 93 – [email protected]
Yorum yapılmamış