Hirfanlı Barajı

ORT029-Hirfanlı Barajı-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : İzlenmesi Gerekli

Alanın Değişimi    : Aynı (0)

Yüzölçümü : 68896 ha        Yükseklik : 790 m – 1040 m

Boylam        : 33,72ºD           İl(ler)        : Ankara, Kırşehir, Aksaray

Enlem          : 39,12ºK            İlçe(ler)   : Bala, Evren, Kırşehir, Karaman, Şereflikoçhisar, Sarıyahşi

Koruma Statüleri : Yok

 

Alanın Tanımı: ÖDA, Kızılırmak Nehri üzerine inşa edilmiş olan Hirfanlı Baraj Gölü ve çevresindeki tarım alanlarından oluşur. Hirfanlı, Türkiye’nin en büyük barajlarından biridir. Baraj gölü içinde çok sayıda küçük ada bulunur. Su seviyesinin düştüğü zamanlarda gölün çevresinde çamur düzlükleri ve geçici sulak çayırlar oluşur. Barajda önemli miktarlarda balık yaşamaktadır.

Habitatlar: Alanın büyük bir kısmını göl yüzeyi oluşturur. Gölde küçük adalar yer alır. Göl çevresi kuru tarım alanları ve parçalanmış Orta Anadolu ova ve dağ bozkırları ile çevrilidir.

Türler: ÖDA kış aylarında donmadığından yüksek sayılarda su kuşu barındırır. Alanda kışlayan kuş türleri arasında nesli dünya ölçeğinde tehlikedeki dikkuyruk (Oxyura leucocephala) da yer alır. Göldeki adalarda sumru türleri ve Akdeniz martısı (Larus melanocephalus) az sayılarda kuluçkaya yatar.

Alan Kullanımı: Taşkın kontrolü ve elektrik üretimi için inşa edilen baraj, sulama amacıyla da kullanılmaktadır. Gölde balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır. Çevredeki kuru tarım arazilerinde genellikle tahıl ekimi yapılır.

Tehditler: Baraj gölü, Kayseri ve Kırşehir’den gelen atık sularla kirlenmektedir. Alanda kaçak avcılık yapılmaktadır.

Koruma Çalışmaları: Alanda bilinen bir koruma çalışması yoktur. Ancak baraj bölgesi olduğundan kısmen korunmaktadır.

Yerel İlgi Sahipleri: Aksaray Valiliği; Aksaray İli Çevre Koruma Vakfı; Aksaray Doğayı Sevenler Derneği; Şerefli Koçhisar Ağaçlandırma Ve Yeşillendirme Derneği.

 

Murat Gülsaçan 

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options