Hellio & Van Ingen
2022 yılında İklim Değişikliğine Uyum Misyonu altında başvurulan ve Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen 51 ortaklı Akdeniz’de İklim Değişikliğine Uyum ve Direnç Geliştirme (CARDIMED) projesi farklı ülke ve kıtalardaki bölgelerin ve toplulukların bireysel çabalarını verimli bir şekilde birleştirerek, bölgede iklim direnci oluşturmak için bir çerçeve sunmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda Akdeniz biyocoğrafik bölgesinde biri Gediz Deltası olmak üzere 9 pilot alan seçildi.
Gediz Deltası’nın şehirle kesiştiği bölge olan Güney Gediz Deltası’nda Doğa Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzdoğa A.Ş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) işbirliğinde çalışmalar Ekim ayında başlıyor. 4,5 yıl sürecek olan bu çalışma ile bölgedeki biyoçeşitliliğin artırılması, kirliliğin en aza indirilmesi, yerel halkla deltanın bağının güçlendirilmesi ve tatlı su girişleri ile aşırı tuzlanmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca projenin son yılında alandaki faaliyetlerin ekosistem üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla biyoçeşitlilik izleme çalışmaları yapılması da planlanıyor. Bu çalışmalar, Gediz Deltası üzerinde bulunan baskı ve tehditleri en aza indirecek, Türkiye’deki diğer alanlara örnek olacak ve deltanın gelecek dönemlerde de binlerce canlıya yaşam alanı sunmasını sağlayacak. Proje ekibi Yunanistan’ın Atina kentinde 27-29 Eylül 2023 tarihlerinde bir araya gelecek ve projenin açılış toplantısını gerçekleştirecek.
Gediz Deltası barındırdığı farklı habitat tipleriyle binlerce canlıya kışlama, beslenme ve üreme alanı sunan Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alanlardan biri. Delta, Türkiye’de görülen 500 kuş türünden 300’ünün yaşam alanı. Yapılaşma, yanlış su kullanımı ve tarım uygulamaları, kaçak avcılık, kıyı erozyonu ve kirlilik deltanın karşı karşıya olduğu tehditlerden sadece birkaçı. 20 yılı aşkın bir süredir Gediz Deltası’nda yürüttüğümüz biyoçeşitlilik araştırma, izleme ve farkındalık ve savunuculuk çalışmalarının ardından bu tehditlerin azaltılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Yorum yapılmamış