AKD057-Kazanlı-Önemli Doğa Alanları Kitabı
Koruma Önceliği : İzlenmesi Gerekli
Alanın Değişimi : Bilinmiyor (?)
Yüzölçümü : 1617 ha Yükseklik : 0 m – 12 m
Boylam : 34,78ºD İl(ler) : Mersin
Enlem : 36,80ºK İlçe(ler) : Kazanlı, Yayladağı
Koruma Statüleri : Doğal sit alanı
Alanın Tanımı: Mersin Körfezi’nde Mersin şehir merkezinin doğusunda yer alan kumsaldır. Uzunluğu yaklaşık 4 kilometre olan kumsalda günübirlik turistik tesisler bulunur.
Habitatlar: ÖDA, maki, öncü maki, kumsal ekosistemi ve az miktarda tarım alanından oluşur.
Türler: Alan nesli küresel ölçekte tehdit altında olan Bromus psammophilus bitkisi için ÖDA kriterlerini sağlamaktadır.
Kıyı kumsalları ise deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas) Doğu Akdeniz’de ürediği önemli alanlardan biridir.
ÖDA aynı zamanda dar yayılışlı ve Akdeniz biyomuna özgü bir kızböceği türü olan Ceriagrion georgifreyi için önemlidir.
Alan Kullanımı: Alanda yoğun olarak seracılık yapılırken, tarım, turizm ve az miktarda endüstriyel faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Kıyı şeridi boyunca çok sayıda restoran, çay bahçesi ve benzeri yapılar bulunur. Alanın batı sınırında Kromsan fabrikası bulunmaktadır.
Tehditler: Alandaki turizm faaliyetleri, Kromsan fabrikası ve Kazanlı Belediyesi’nin ışıklandırma sistemi denizkaplumbağalarının üreme başarısını olumsuz etkilemektedir.
Alanın batı kısmında yoğunlaşan seralar kumsalların daralmasına, dolayısıyla kaplumbağaların yaşam alanının daralmasına neden olmaktadır.
Tarım alanlarından ve fabrikadan kaynaklanan kirlilik alanı tehdit etmektedir.
Koruma Çalışmaları: Çevre ve Orman Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF Türkiye) geçtiğimiz yıllarda alanda deniz kaplumbağalarının durumunun ve yuvalarının belirlenmesi için çeşitli çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Yerel İlgi Sahipleri: Mersin Valiliği; Mersin Jandarma Komutanlığı; Kazanlı Kaymakamlığı; Kazanlı Belediyesi; Mersin Çevre ve Orman Müdürlüğü; Kazanlı Kaymakamlığı; Kazanlı Belediyesi; Kazanlı Chelonia Mydas Çevre Koruma Derneği; WWF Türkiye.
Dicle Tuba Kılıç