Keban Adaları

DOG007-Keban Adaları-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : İzlenmesi Gerekli

Alanın Değişimi    : Aynı (0)

Yüzölçümü    : 10780 ha       Yükseklik      : 815 m – 940 m

Boylam           : 39,00ºD        İl(ler)  : Elazığ, Tunceli

Enlem             : 38,90ºK        İlçe(ler)           : Çemişgezek, Ağın, Keban, Elazığ merkez, Pertek

Koruma Statüleri     : Doğal sit alanı

 

Alanın Tanımı: Fırat Nehri üzerine 1974 yılında yapımı tamamlanan Keban Barajı, Elazığ-Tunceli il sınırında yer alır. Türkiye’nin en eski ve büyük barajlarından biridir. Barajın kuzey kısmındaki ada ve yarımadaları içine alan ÖDA, üç ana parçadan oluşur ve 20’yi aşkın irili ufaklı adayı içerir.

Habitatlar: Alanın büyük bir kısmı baraj gölü yüzeyinden ve adalardan oluşmaktadır. Alanın geri kalan kısımları dağ bozkırı niteliğindedir.

Türler: Keban Adaları, bu alanlarda üreyen Van Gölü martısı (Larus armenicus), gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax) ve Hazar sumrusu (Sterna caspia) dolayısıyla ÖDA statüsü kazanır.

Alan kuş türlerinin yanı sıra nesli bölgesel ölçekte tehlike altında olan çokgözlü poseydon (Polyommatus poseidon) kelebek türü için de önemlidir.

Alan Kullanımı: Baraj enerji üretimi amaçlıdır. Balık avcılığı da yapılmaktadır.

Tehditler: Alan üzerinde ciddi bir tehdit bulunmamaktadır. Ancak zaman zaman adalarda üreyen su kuşları rahatsız edilmektedir.

Koruma Çalışmaları: Alanda bilinen bir koruma faaliyeti bulunmamaktadır. Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Dicle Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu alanda araştırma çalışmaları yürütmektedir.

Yerel İlgi Sahipleri

Elazığ Valiliği; Elazığ İl ve Çevre Orman Müdürlüğü; Tunceli İl ve Çevre Orman Müdürlüğü; Çemişgezek, Ağın, Keban, Pertek İlçe Jandarma Komutanlıkları; Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Dicle Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu.

 

Bahtiyar Kurt

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options